• O mně
  • Školení
  • Školení Managementu
    • Efektivní mistr
    • Timemenagement
    • Efektivní prezentace
    • Motivace
    • Myšlenkové mapy
    • Asertivita
    • Jak založit a vést úspěšný tým
    • Komunikace - kurz pro mistry
    • Řízení konfliktů
    • Řízení změn a inovací
    • Management a vedení lidí
    • Manažerské rozhodování pro mistry
  • Školení kvality
    • Kvalita pro mistry
    • Nástroje kvality 7+7
    • Harmonizovaná FMEA
    • APQP a PPAP
    • Ishikawa diagram a 5 x Proč?
    • QFD
    • SPC
    • 8D Report
    • DMAIC
    • Interní auditor kvality
    • IATF 16 949 pro VM
  • Školení Procesního řízení
    • Základy procesního řízení
    • Procesně řízená firma
    • Snižování nákladů
    • Projekt zavedení procesního řízení
  • Školení Projektového řízení
    • Základy projektového řízení
    • Projektové řízení
    • Řízení změn pomocí projektů
  • Školení Lean Managementu
    • Lean Managementu - základy
    • Kaizen a Lean Management
    • 5S
    • TPM
    • VSM
    • SMED
    • Kaizen
    • Týmová práce
  • Poradenství
    • MANAGEMENT
    • PROCESY
    • SYSTÉMY
  • Servis
  • Aktuality
  • Kontakt

Kaizen a Lean Management

Cílem každého výrobního systému je vytváření zisku. Zisk je samozřejmě to, co zůstane po odečtení všech nákladů na výrobu. Cílem štíhlého systému je minimalizovat odečítané náklady omezováním plýtvání.  

Konečným výsledkem zavádění štíhlé výroby jsou výrobní systémy, které mají: nízkou úroveň zásob, rychlou zpětnou vazbu v otázkách kvality, rychlou odezvu vůči zákazníkovi, jsou pružné, pokud jde o sortiment výrobků a objemy, mají schopnost neustále se přizpůsobovat a zlepšovat.

Kurz je určen: majitelům firem, manažerům na všech úrovních řízení firem a organizací, vedoucím výroby, mistrům,  manažerům kvality, vlastníkům procesů, procesním manažerům.

Délka trvání: 2 dny

Obsah:

  1. Co je to štíhlá výroba a proč se jí úspěšné firmy věnují, historie a současnost, co je cílem štíhlé výroby, proces neustálého zlepšování činností přidávajících hodnotu

  2. Klíčové pilíře štíhlého managementu: Určit hodnotu v očích zákazníka, Identifikovat tok hodnot a zamezit plýtvání, Vytvořit tok hodnot „tažený“ zákazníkem, Zapojit a zplnomocnit zaměstnance, Neustálé zlepšování ve snaze o dokonalost

  3. Definice hodnoty, kritéria přidané hodnoty, zaměření na zákazníka

  4. Procesní řízení – základ pro zlepšování procesů, principy procesního řízení, cyklus PDCA – neustálé zlepšování procesů, příčiny neefektivnosti v procesech

  5. Definice plýtvání, 8 druhů plýtvání: ztráty z nadprodukce, ztráty zbytečnou manipulací, ztráty zbytečnými pohyby, ztráty z důvodů čekání, ztráty způsobené zásobami, ztráty prováděním zbytečných činností v procesech, ztráty z nekvality, opravování a přepracování výrobků, ztráty z nevyužití lidského potenciálu, a možnosti jejich eliminování

  6. Přehled metod a nástrojů štíhlé výroby - 5S, 5 Proč, Andon, Balancování linek, Cycle time, Gemba, Autonomation, JIT /Just in time/, Kanban, Kaizen, Lead time, muda,mura,muri, Poka-Joke, Pracovní buňka, SMED, Standard Work, Takt time, TPM /Total Productive Maintenance/, VSM

  7. VSM /Value Stream Mapping/ – Mapování toku hodnot jako základ pro eliminace ztrát v procesech

  8. Metoda 5S, cíle a postup zavádění, vysvětlení jednotlivých kroků: Seiri (vytřídit), Seiton (rozmístit podle pravidel a vizualizovat), Seiso (vyčistit a udržovat čistotu), Seiketsu (standardizovat), Shitsuke (dodržování standardů).

  9. TPM /Total Productive Maintenance/ - Totálně produktivní údržba, Dostupnost zařízení, Měření efektivnosti využití zařízení, Příčiny ztrát efektivnosti zařízení, sedm kroků zavádění TPM

  10. Metoda tahu /Kanban/, výroba řízená podle požadavků zákazníka, řízení toku materiálu

  11. JIT /Just In Time/ - Právě včas, filozofie vyrábět výrobky v určeném množství a určeném čase dle požadavků zákazníka

  12. Prostředky zabraňující chybám – Poka Yoke, FTT /Fault Tree Template/ - strom poruchových stavů, kvalita hned na poprvé

  13. Štíhlé pracoviště, principy organizace práce na pracovišti,

  14. Týmová práce – nezbytný předpoklad využívání nástrojů štíhlé výroby, typy týmů, principy týmové společnosti

  15. Proces identifikace a řešení problémů, metody Quality Journal a Global 8D, důraz na preventivní přístup k řízení kvality

  16. Neustálé zlepšování, zlepšování po krocích – Kaizen, projektové řízení velkých změn

  17. Změna myšlení lidí – nutná podmínka pro dosažení očekávaných přínosů, přístup k řízení změn

  18. Přínosy metod štíhlé výroby, předpoklady využití výhod metod štíhlé výroby, problémové oblasti, zkušenosti z praxe.

 

 

Poslání školení

  • Seznámit účastníky školení s hlavními principy metod využívaných v konceptu štíhlé výroby.

Co je cílem školení:

  • Uvědomit si nezbytnost koncepčního systémového přístupu k neustálému zlepšování firemních procesů.

  • Umět využít možností, které nabízí koncept štíhlé výroby jako komplexní soubor prověřených metod využívajících zkušenosti předních světových firem v oblasti zvyšování výkonnosti, efektivnosti a kvality výrobních procesů.

  • Posílit vědomí vrcholového vedení v odpovědnosti za neustálé směřování firmy k excelenci a nutnosti vytvářet vhodné organizační prostředí, uvolňovat nezbytné zdroje a řídit inovace.

 

 

ABOUT

Ing. Dušan Jeřábek

lektor, poradce, konzultant

 

 

Kontakt

Adresa: Zelená 820, Třinec - Staré Město, 

Telefon: +420 724 251 843

Email: dusan.jerabek@gmail.com

KEEP IN TOUCH

 

Facebook twitter Google +


Copyright © 20xx my-new-website.com, All rights reserved

 

vytvořeno systémem ClickEshop.cz