Co je to štíhlá výroba?
Štíhlá výroba je zaměřena na odstranění plýtvání v každé oblasti výroby včetně vztahů k zákazníkovi, při návrhu výrobku, v dodavatelských sítích a ve vedení podniku.
Cílem štíhlé výroby je spotřebovávat méně lidského úsilí, méně zásob, méně času na vyvinutí výrobku a méně prostoru, aby se stala vysoce pružná při reagování na požadavky zákazníka při produkování výrobků se špičkovou kvalitou co možná nejúčinnější a nejekonomičtějším způsobem.
Seznámit účastníky školení s hlavními principy metod využívaných v konceptu štíhlé výroby.
Cílem každého výrobního systému je vytváření zisku. Zisk je samozřejmě to, co zůstane po odečtení všech nákladů na výrobu. Cílem štíhlého systému je minimalizovat odečítané náklady omezováním plýtvání. Konečným výsledkem zavádění štíhlé výroby jsou výrobní systémy, které mají: nízkou úroveň zásob, rychlou zpětnou vazbu v otázkách kvality, rychlou odezvu vůči zákazníkovi, jsou pružné, pokud jde o sortiment výrobků a objemy, mají schopnost neustále se přizpůsobovat a zlepšovat.
Kurz je určen: manažerům na všech úrovních ve firmách, které se rozhodují pro zavedení metod štíhlé výroby, mistrům, procesním inženýrům, manažerům kvality, vedoucím údržby, vlastníkům procesů, ...
Dělka trvání: 1 den
Obsah:
Co je to štíhlá výroba a proč se jí úspěšné firmy věnují, historie a současnost, co je cílem štíhlé výroby, proces neustálého zlepšování činností přidávajících hodnotu
Klíčové pilíře štíhlého managementu: Určit hodnotu v očích zákazníka, Identifikovat tok hodnot a zamezit plýtvání, Vytvořit tok hodnot „tažený“ zákazníkem, Zapojit a zplnomocnit zaměstnance, Neustálé zlepšování ve snaze o dokonalost
Definice hodnoty, kritéria přidané hodnoty, zaměření na zákazníka
Procesní řízení – základ pro zlepšování procesů, principy procesního řízení, cyklus PDCA – neustálé zlepšování procesů, příčiny neefektivnosti v procesech
Definice plýtvání, 8 druhů plýtvání: ztráty z nadprodukce, ztráty zbytečnou manipulací, ztráty zbytečnými pohyby, ztráty z důvodů čekání, ztráty způsobené zásobami, ztráty prováděním zbytečných činností v procesech, ztráty z nekvality, opravování a přepracování výrobků, ztráty z nevyužití lidského potenciálu, a možnosti jejich eliminování
Přehled metod a nástrojů štíhlé výroby - 5S, 5xProč?, Andon, Balancování linek, Cycle time, Gemba, Autonomation, JIT /Just in time/, Kanban, Kaizen, Lead time, muda,mura,muri, Poka-Joke, Pracovní buňka, SMED, Standard Work, Takt time, TPM /Total Productive Maintenance/, VSM
VSM /Value Stream Mapping/ – Mapování toku hodnot jako základ pro eliminace ztrát v procesech
Metoda 5S /organizované a efektivní pracoviště/- cíle a postup zavádění, vysvětlení jednotlivých kroků: Seiri (vytřídit), Seiton (rozmístit podle pravidel a vizualizovat), Seiso (vyčistit a udržovat čistotu), Seiketsu (standardizovat), Shitsuke (dodržování standardů).
TPM /Total Productive Maintenance/ - Totálně produktivní údržba, Dostupnost zařízení, Měření efektivnosti využití zařízení, Příčiny ztrát efektivnosti zařízení, sedm kroků zavádění TPM
Metoda tahu /Kanban/, výroba řízená podle požadavků zákazníka, řízení toku materiálu
JIT /Just In Time/ - Právě včas, filozofie vyrábět výrobky v určeném množství a určeném čase dle požadavků zákazníka
Prostředky zabraňující chybám – Poka Yoke, FTT /Fault Tree Template/ - strom poruchových stavů, kvalita hned na poprvé
Štíhlé pracoviště, principy organizace práce na pracovišti,
Týmová práce – nezbytný předpoklad využívání nástrojů štíhlé výroby, typy týmů, principy týmové společnosti
Proces identifikace a řešení problémů, metody Quality Journal a Global 8D, důraz na preventivní přístup k řízení kvality
Neustálé zlepšování, zlepšování po malých krocích – Kaizen, metoda DMAIC - projektové řízení velkých změn
Změna myšlení lidí – nutná podmínka pro dosažení očekávaných přínosů, přístup k řízení změn
Přínosy metod štíhlé výroby, předpoklady využití výhod metod štíhlé výroby, problémové oblasti, zkušenosti z praxe.
Po absolvování kurzu budou pracovníci:
umět vysvětlit pojem štíhlá výroba
znát základní principy metod štíhlé výroby
identifikovat druhy plýtvání a navrhnout postupy pro jejich vyhledávní, analyzování a odstraňování
vybrat vhodnou metodu pro zlepšování výkonností a efektivnosti procesů