Lean Management - základy
Co je to štíhlá výroba?
Štíhlá výroba je zaměřena na odstranění plýtvání v každé oblasti výroby včetně vztahů k zákazníkovi, při návrhu výrobku, v dodavatelských sítích a ve vedení podniku.
Cílem štíhlé výroby je spotřebovávat méně lidského úsilí, méně zásob, méně času na vyvinutí výrobku a méně prostoru, aby se stala vysoce pružná při reagování na požadavky zákazníka při produkování výrobků se špičkovou kvalitou co možná nejúčinnější a nejekonomičtějším způsobem.
Poslání a cíl školení:
Seznámit účastníky školení s hlavními principy metod využívaných v konceptu štíhlé výroby.
Cílem každého výrobního systému je vytváření zisku. Zisk je samozřejmě to, co zůstane po odečtení všech nákladů na výrobu. Cílem štíhlého systému je minimalizovat odečítané náklady omezováním plýtvání. Konečným výsledkem zavádění štíhlé výroby jsou výrobní systémy, které mají: nízkou úroveň zásob, rychlou zpětnou vazbu v otázkách kvality, rychlou odezvu vůči zákazníkovi, jsou pružné, pokud jde o sortiment výrobků a objemy, mají schopnost neustále se přizpůsobovat a zlepšovat.
Kurz je určen: manažerům na všech úrovních ve firmách, které se rozhodují pro zavedení metod štíhlé výroby, mistrům, procesním inženýrům, manažerům kvality, vedoucím údržby, vlastníkům procesů, ...
Dělka trvání: 1 den
Obsah:
-
Co je to štíhlá výroba a proč se jí úspěšné firmy věnují, historie a současnost, co je cílem štíhlé výroby, proces neustálého zlepšování činností přidávajících hodnotu
-
Klíčové pilíře štíhlého managementu: Určit hodnotu v očích zákazníka, Identifikovat tok hodnot a zamezit plýtvání, Vytvořit tok hodnot „tažený“ zákazníkem, Zapojit a zplnomocnit zaměstnance, Neustálé zlepšování ve snaze o dokonalost
-
Definice hodnoty, kritéria přidané hodnoty, zaměření na zákazníka
-
Procesní řízení – základ pro zlepšování procesů, principy procesního řízení, cyklus PDCA – neustálé zlepšování procesů, příčiny neefektivnosti v procesech
-
Definice plýtvání, 8 druhů plýtvání: ztráty z nadprodukce, ztráty zbytečnou manipulací, ztráty zbytečnými pohyby, ztráty z důvodů čekání, ztráty způsobené zásobami, ztráty prováděním zbytečných činností v procesech, ztráty z nekvality, opravování a přepracování výrobků, ztráty z nevyužití lidského potenciálu, a možnosti jejich eliminování
-
Přehled metod a nástrojů štíhlé výroby - 5S, 5xProč?, Andon, Balancování linek, Cycle time, Gemba, Autonomation, JIT /Just in time/, Kanban, Kaizen, Lead time, muda,mura,muri, Poka-Joke, Pracovní buňka, SMED, Standard Work, Takt time, TPM /Total Productive Maintenance/, VSM
-
VSM /Value Stream Mapping/ – Mapování toku hodnot jako základ pro eliminace ztrát v procesech
-
Metoda 5S /organizované a efektivní pracoviště/- cíle a postup zavádění, vysvětlení jednotlivých kroků: Seiri (vytřídit), Seiton (rozmístit podle pravidel a vizualizovat), Seiso (vyčistit a udržovat čistotu), Seiketsu (standardizovat), Shitsuke (dodržování standardů).
-
TPM /Total Productive Maintenance/ - Totálně produktivní údržba, Dostupnost zařízení, Měření efektivnosti využití zařízení, Příčiny ztrát efektivnosti zařízení, sedm kroků zavádění TPM
-
Metoda tahu /Kanban/, výroba řízená podle požadavků zákazníka, řízení toku materiálu
-
JIT /Just In Time/ - Právě včas, filozofie vyrábět výrobky v určeném množství a určeném čase dle požadavků zákazníka
-
Prostředky zabraňující chybám – Poka Yoke, FTT /Fault Tree Template/ - strom poruchových stavů, kvalita hned na poprvé
-
Štíhlé pracoviště, principy organizace práce na pracovišti,
-
Týmová práce – nezbytný předpoklad využívání nástrojů štíhlé výroby, typy týmů, principy týmové společnosti
-
Proces identifikace a řešení problémů, metody Quality Journal a Global 8D, důraz na preventivní přístup k řízení kvality
-
Neustálé zlepšování, zlepšování po malých krocích – Kaizen, metoda DMAIC - projektové řízení velkých změn
-
Změna myšlení lidí – nutná podmínka pro dosažení očekávaných přínosů, přístup k řízení změn
-
Přínosy metod štíhlé výroby, předpoklady využití výhod metod štíhlé výroby, problémové oblasti, zkušenosti z praxe.

Po absolvování kurzu budou pracovníci:
-
umět vysvětlit pojem štíhlá výroba
-
znát základní principy metod štíhlé výroby
-
identifikovat druhy plýtvání a navrhnout postupy pro jejich vyhledávní, analyzování a odstraňování
-
vybrat vhodnou metodu pro zlepšování výkonností a efektivnosti procesů